Mišljenja polaznika seminara


Na seminaru zaštita na radu u Europskoj Uniji održanom u Požegi uvjerio sam se da je ovo zanimljiv par predavača koji unose cijelog sebe u prezentaciju i djeluju kao dobar tim.

To je tim u kojem je spojeno bogato iskustvo (Boris) s kritičkim osvrtom i pogledom s druge strane medalje (Vinko).

Iako je zakone i direktive teško prezentirati na zanimljiv način, jer su suhoparni i nezanimljivi, ovom paru predavača to uspijeva na način da u prezentaciju unose dio sebe iznoseći potpunu istinu povezanu sa stvarnim situacijama iz života, a da pri tome ne zauzimaju ili nameću negativan stav nego jednostavno prikazuju pozitivne i negativne strane ZNR u EU.

Njihovo bogato iskustvo (naročito Borisovo) najviše dolazi do izražaja kod odgovora na konkretna pitanja iz prakse i konkretnih situacija iz života.

Upravo zato, kao predsjednik Slavonsko-baranjskog sindikata, preporučujem da dođete i poslušate njihova izlaganja. Ulazak Hrvatske u EU je važna stvar, zaštita na radu u EU je važna stvar, ali su problemi i stanje ZNR u našem okruženju puno važniji.

Upravo na seminaru u Požegi uvjerili smo se da od ovih predavača, pored tema koje se obrađuju, možemo dobiti odgovore i na druga pitanja iz ZNR, a mogli smo i dogovoriti daljnje treninge iz raznih područja ZNR koji se mogu održati u našoj udruzi.

Ne zaboravimo da smo za stanje ZNR u Republici Hrvatskoj svi odgovorni, a jesmo li iz ovog područja i dovoljno informirani?

Ovo je jedna dobra mogućnost da se informiramo, a kad smo dobro informirani lakše ćemo spoznaje o tome prenijeti u sredinu u kojoj živimo ili radimo.

Naravno da i vlastitim primjerom doprinosimo dobrim načinima primjene ZNR u svojoj sredini a dobro informiranje može samo pozitivno utjecati na praktičnu primjenu.

Predsjednik
Slavonsko-baranjskog sindikata
Dragutin Šmerda

 

Tema je sasvim sigurno bila zanimljiva ali i opširna stoga mislim da se u okviru ponuđene satnice mogla steći samo okvirna slika politike zaštite na radu u EU odnosno nije se moglo upoznati s alatima kojim bi se trebali služiti da dovedemo ZNR na nivou zaštite na radu u EU. Smatram da bi  u okviru seminara s tom temom trebalo uključiti i radionice.

Iz diskusije mogao sam zaključiti da su na seminaru sudjelovali predstavnici sindikata i stručnjaci za zaštitu na radu u svojim tvrtkama i mislim da je tema bila bliža predstavnicima sindikata, odnosno povjerenicima zaštite na radu. U slobodnoj riječi dosta je bilo pitanja od strane polaznika seminara koja se odnose na organizaciju i provođenje zaštite na radu sukladno postojećoj zakonskoj regulativi a što ukazuje na to da zakonska regulativa u mnogim tvrtkama u RH (posebno manjim) nije u potpunosti implementirana npr.. izrada procjene opasnosti, rad odbora ZNR, rad povjrenika ZNR itd..

Svakako bi trebalo u satnicu seminara uvrstiti i osvrt na postojeću zakonsku regulativu, odnosno povući paralelu što je trenutno u skladu s EU, a što bi posebno trebalo napraviti.

Željko Božić, dipl.ing.
Voditelj procesa zaštite na radu
NEXE GRUPA
NAŠICECEMENT d.d.

 

Osvrt na seminar u Varaždinu - osvrnuo bih se na samo dvije stvari:

1. Seminar je bio zanimljiv jer su predavači bili ljudi od struke, koji su svoje znanje stekli u svakodnevnom kontaktu s radnicima i poslodavcima. Uz pomoć interneta danas više nije teško pronaći zakone, pravilnike i druge propise, ali smo na seminaru čuli kako zakone, pravilnike i propise primjeniti u praksi.

2. Seminar je protekao u opuštenoj atmosferi, a s obzirom na broj sudionika svatko je imao priliku postaviti pitanje i na isto dobiti kvalitetan odgovor, te izreći svoj stav ili iskustvo iz prakse.

Bila je to i dobra prilika za međusobno upoznavanje s ljudima koji se bave zaštitom na radu na širem varaždinskom području.

Dakle, glavna prednost održanog seminara bila je razmjena iskustava i upoznavanje kako s propisima tako i s osobama povezanim s zaštitom na radu. U svakom slučaju jedno pozitivno iskustvo.

Siniša Miličić
Predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata
ris.com.hr