Smanji režije

Naše usluge u području smanjenja režijskih troškova:

  • Analiza izdataka za režije: struja, voda, grijanje, hlađenje i ostalo
  • Određivanje kritičnih područja gdje se mogu postići uštede
  • Prijedlog optimalizacije po područjima
  • Prijedlog tehničkih zahvata i promjena na postojećim instalacijama i tehnologijama
  • Prijedlog uvođenja novih tehnologija i/ili novih instalacija
  • Prijedlog korekcija u postupanju (navika)

Izaberite besplatne savjete po poručjima mogućih ušteda:

 

Misli globalno, djeluj lokalno. Postotci potrošnje električne energije u kućanstvu.

/assets/images/post/714/list/thumb/hose.jpgModeran život nezamisliv je bez električne energije.

Energiju koristimo kod obavljanja svakodnevnih poslova u kućanstvu, za rasvjetu, pripremu i čuvanje hrane, zabavu (TV uređaji, informatička oprema i sl.), pripremu potrošne tople vode, katkad i za grijanje odnosno hlađenje prostora te razne druge uređaje koje koristimo.

Na globalnoj razini su već duže vrijeme prisutni problemi povećane potrošnje električne energije, rasta cijena energije i problema zagađenja okoliša vezanog sa proizvodnjom i potrošnjom električne energije. Zgrade su tijekom svog životnog vijeka odgovorne za 40% potrošnje energije u svijetu, 17% pitke vode i 40% emisije stakleničkih plinova.

/assets/images/post/714/list/thumb/pravilno_gospodarenje_energijom_1.png

Potrošnja električne energije po kućanstvu u Hrvatskoj veća je od EU prosjeka i iznosi oko 4,5 MWh (podatak iz 2008. godine), što je gotovo 1/3 ukupne potrošnje energije. Posljedica je to još uvijek velikog udjela električne energije u zadovoljavanju toplinskih potreba kućanstava. 

/assets/images/post/714/list/thumb/pravilno_gospodarenje_energijom_2.png

Kada bismo određivali struktruru potrošene električne energije prema potrošačima koji se koriste u kućanstvu, izgledala bi otprilike ovako:

Svatko od nas odgovoran je za emisiju 6 tona stakleničkih plinova godišnje. Pravilnim gospodarenjem energije i prihvaćenjem savjeta za uštedu energije smanjujete emisiju stakleničkih plinova, štedite novac i čuvate okoliš. Pravilno gospodariti energijom treba naučiti, a učenje počinje od najranijeg djetinjstva i traje tokom cijelog života. Zato nije nikad kasno započeti s provođenjem mjera efikasnog korištenja električne i toplinske energije u domaćinstvu, a rezultati se vrlo brzo osjete u obliku novčanih ušteda.

Tek kad prepoznate vlastite potrebe za energijom, moguće je i smanjenje njene potrošnje odnosno mjesečnih računa. Stoga za početak predlažemo da proučite koji su to potrošači energije u vašem kućanstvu, a zatim i kako njihovim pravilnim korištenjem možete efikasnije koristiti energiju!

/assets/images/post/714/list/thumb/gaso.jpgPrilikom odabira novih uređaja, svakako vodite računa o energetskom razredu uređaja, ali i o realnim potrebama Vašeg kućanstva kako biste odabrali uređaj kapaciteta koji će zadovoljiti potrebe kućanstva pritom ne trošeći nepotrebnu energiju za svoj rad. 

Iako je poželjno isključivati rasvjetu kada je ne koristimo i voziti bicikl umjesto automobila, efikasno korištenje energije ne znači da se trebamo tuširati u hladnoj vodi ili ručno prati rublje odnosno odricati se ugodnosti. Energiju je moguće uštedjeti primjenom raznih mjera koje na ugodnost življenja utječu isključivo na pozitivan način. Nadamo se da ste dobili dovoljno informacija i poticaja, te da ćete početi sa mijenjanjem svojih navika.